مسئولان شرکت کننده در نشست خبری جشنواره ملی روز جهانی شیر با تاکید بر اینکه ریل گذاری تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی باید به سمت تولید محصولات صادرات محور باشد، تصریح کردند، در دنیای امروز، امنیت غذایی هم طراز امنیت ملی است و به همین جهت نگاه به تولید شیر باید فراتر از توجه به تولید یک غذا باشد زیرا این محصول تاثیر بسزایی در سلامت ابعاد مختلف حامعه دارد.
تولد روز جهانی شیر
روز جهانی شیر هر ساله در تاریخ ۱ ژوئن برگزار می شود تا اهمیت شیر به عنوان یک ماده غذایی جهانی را گسترش دهد. هدف اصلی این روز تمرکز بر فعالیتهایی است که به بخش لبنیات مرتبط هستند. روز جهانی شیر توسط سازمان غذا و کشاورزی (FAO) سازمان ملل در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد. از آن زمان ، مزایای شیر و محصولات لبنی از طریق کمپین ها ، رویدادها و برنامه هایی در سراسر جهان فعال شده است.
بنا به گفته دبیر علمی رویداد روز جهانی شیر در اصفهان، شیر و فرآورده های لبنی علی رغم اینکه منبع تغذیه ای مناسبی برای میلیون ها نفر است ، وسیله معیشتی نیز است. با نگاهی به ارزش و استانداردهای اقتصادی ، بازار محصولات لبنی یکی از مولفه های مهم اقتصاد جهانی است.
به همین جهت دبیر خانه دائمی برگزاری روز جهانی شیر ، با برگزاری نشست خبری سعی نمود راهکارهایی برای کاهش عوارض ناشی از کاهش مصرف شیر در استان را در سایه آگاهی بخشی رسانه ای به آحاد جامعه نشان دهد واهمیت این ماده غذایی استراتژیک را برای مردم بیشترتوضیح دهد.
زنجیره تولید فرآورده های لبنی سرمایه در گردش حوزه اشتغال است
دکتر حسن نیلی احمدآبادی بعنوان دبیر علمی دبیرخانه روز جهانی شیر ایستگاه سلامت در این کنفرانس مطبوعاتی اظهارکرد: در این شرایط باید استفاده کنیم و در این راستا با اصلاح الگوی تغذیه، میتوانیم هزینههای خانوار را کاهش دهیم.
نیلی گفت: در حالیکه در کشور با محدودیت منابع مواجهیم زنجیره نیروی انسانی و فناوری تولید شیر می تواند به عنوان یک سرمایه در گردش مورد توجه قرار گیرد . این زنجیره می تواند با خلق فرصت های شغلی بسیار ، نتایج بسیار خوبی در کاهش بیکاری را به ارمغان بیاورد.
وی در ادامه بیان داشت: دامداران اصفهانی به اندازه ۱۵ استان در این خطه شیر تولید می کنندو این موضوع با حذف ارز ترجیحی نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه با افزایش نیز روبرو بوده است.
کاهش سرانه مصرف شیر در استان علی رغم رتبه اول در تولید شیر کشور
دبیر رویداد روز جهانی شیر با بیان اینکه علی رغم این رشد تولید سرانه مصرف شیر در استان روند کاهشی داشته، اظهار کرد: ۱۱ خرداد روز جهانی شیر است و باید در این روز یک کار نمادین بینبخشی در این زمینه انجام شود تا دیدگاههای غلطی که در مورد مصرف شیر است را از بین ببریم.
وی با بیان اینکه کشورهایی که مصرف شیر بیشتری دارند مدالهای بیشتر و جایزههای نوبل بیشتری گرفتند اذعان کرد: استاندارد تولید شیر در استان بهاندازه اروپا و آمریکا است و بهترین کار اصلاح تغذیه است.
دبیرعملی دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت در این رابطه به چالش های فرهنگی در زمینه مصرف کم شیر و لبنیات در جامعه اشاره کرد و افزود: اقشار کم برخوردار شیر کمتری مصرف می کنند و این در حالی است که پروتئین شیر جزو ارزان ترین اقلام غذایی محسوب می شود.
وی افزود: بازنگری در سبک زندگی و مدل حکمرانی و تعامل با طبیعت ضروری است و آگاهی بخشی به جامعه در این زمینه باید سنین کودکی انجام شود تا همه به مسوولیت اجتماعی خود واقف شوند.
اصلاح الگوی تغذیه با محوریت افزایش سهم مصرف شیر و لبنیات
نیلی گفت: دبیرخانه شیر ایستگاه سلامت از حدود ۱۰ سال گذشته در استان اصفهان تشکیل شد و در کشورهم مشابهی ندارد و رسالت آن این است که با اصلاح الگوی تغذیه به ویژه افزایش سهم مصرف شیر و لبنیات، بخشی از چالشها را در این زمینه کاهش دهد.
نیلی ادامه داد: یکسری از بیماریها از جمله کبد چرب، دیابت، چاقی، انواع سرطان، اختلالات متابولیک و بیماری های قلبی و عروقی با آلودگی هوا و سبک زندگی و الگوی تغذیه ارتباط دارد که آمار اینگونه بیماری ها در کشور ما به طور چشمگیری در حال افزایش است.
وی اضافه کرد: بسیاری از این بیماریها با اصلاح الگوی تغذیه در کشور قابل کنترل و کاهش است و درصد قابل توجهی از بیماری ها با نوع ترکیبات غذایی دریافتی ما ارتباط مستقیم دارد.
نیلی، سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشورهای توسعه یافته ۳۵۰ کیلوگرم و در کشورهای متوسط دنیا حدود ۲۰۰ کیلو گرم است اما در ایران این میزان به زیر ۷۰ لیتر دانست.
سالم ترین شیر را به بازار عرضه می کنیم
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان نیز در نشست خبری روز جهانی شیر گفت: این سازمان با همیاری تشکلها و دامداران وظیفه تامین امنیت غذایی و تولید محصولات با کیفیت، سالم با قیمت مناسب برای مردم را برعهده دارد.
حسین ایراندوست با بیان اینکه در استان با استفاده از فنّاوریهای روز شرایطی را ایجاد کردیم که علاوه بر کمیت، کیفیت شیر راهم در نظر بگیریم گفت: توانستیم سالمترین شیر را به بازار عرضه کنیم.
حسین ایراندوست افزود: استان اصفهان مفتخر است پرچم دار صنعت پرورش گاو شیرده و تولید شیر را در کشور برعهده داشته باشد.
او گفت: به ازای هر شهروند اصفهانی ۳۴۴ لیتر شیر در استان اصفهان تولید میشود و سازمان جهادکشاورزی با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا برای تولید کیفی و کمی شیر تلاش میکند.
ایراندوست بیان کرد: بیشتر مراکز تولید شیر کودک، شیر مورد نیاز خود را از استان اصفهان تامین میکنند.
تولید ۱۰ درصد فرآورده ای لبنیاتی کشور در استان اصفهان
مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان هم در این نشست اظهار داشت: استان اصفهان بهعنوان استان پیش رو در حوزه دام و طیور کشور، حدود ۱۰ درصد از این صنعت را با بیش از دومیلیون و سیصد و شصت هزار تن فرآوردههای دامی و یک میلیون و نهصد هزار تن شیر خام به خود اختصاص داده است.
سیدرضا موسوی افزود: سازمان دامپزشکی کشور ماموریت امنیت و ایمنی غذایی را برعهده دارد، سال گذشته بیش از ۱۷ میلیون دز واکسن برای مقابله با بیماریهای مختلف به دامها تزریق کردیم تا از انتقال بیماری به دام و انسان جلوگیری کنیم.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان تاکید کرد: اگر امروز شیر با کیفیت و سالم را در تراز بین الملل عرضه میکنیم مدیون تلاشهای همکارانمان در سازمان دامپزشکی کشور و استان است که به صورت برنامهریزی شده با نمونهبرداری، خونگیری و تستهای متوالی این ماموریت مهم را انجام میدهند.
مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان پیرامون الزامات بهداشتی در کارخانجات لبنی گفت: استقرار مسئول فنی بهداشتی دامپزشکی، دریافت شیر خام از گاوداریهای مورد تایید، استقرار سامانه ردیابی از جهت تشخیص و مسیر فرآوری شیر خام، انجام آزمونهای حاکمیتی نیز الزامات بهداشتی در کارخانجات لبنی است.
علی پارسا معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان هم در این نشست گفت: ۳۰۰ بازرس بر بهداشت محیط و عرضه سالم محصولات لبنی در استان اصفهان نظارت میکنند.
او افزود: این بازرسان به صورت ۴۵ روز یکبار از واحدهای لبنیاتی بازدید میکنند، در سال ۱۴۰۲، از ۶۰ مورد نمونهبرداری از عرضه لبنیات و شیر ۲۸ مورد آن عدم انطباق با استانداردهای موجود را داشت که با متخلفان برخورد قانونی صورت گرفت.
ایران یکی از بدترین کشورها در زمینه الگوی تغذیه است
سید وحید دزفولی، عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی نیز در این نشست با اشاره به اینکه طبق آیات و روایات اسلامی و نیز قرآن، سفارش به مصرف غذای سالم بخصوص «شیر و خرما» شده است، افزود: بسیاری از مردم از ارزش غذایی برخی از مواد غذایی چندان آگاه نیستند؛ لذا توصیه میشود در این راستا سطح مطالعه مردم افزایش پیدا کند.
وی افزود: متأسفانه کشور ایران جزو یکی از بدترین کشورها در زمینه مصرف غذا است درصورتیکه باید غذاهای سالم و سلامتمحور بیشتر ترویج شود.
وی افزود: مصرف شیر و لبنیات از قدیمالایام جزو یکی از پرمصرفترین غذاهای روزانه بوده است؛ اما در اوایل دهه اخیر برخی از اخبار نادرست راجع به وجود پالم در شیر موجب کاهش مصرف مردمی و نیز ضرر و زیان تولیدکنندگان شیر شد.
وی تصریح کرد: اتاق بازرگانی اصفهان نیز در راستای افزایش مصرف «شیر» بهعنوان یکی از مواد کلسیمی موردنیاز جسم، در نشستهای مختلفی با مسئولان مرتبط با محوریت فرهنگ سازی به این موضوع پرداخته است.
همایش گرامیداشت روز جهانی شیر در گذر فرهنگی چهارباغ
مید مهدوی، دبیر اطلاع رسانی روز جهانی شیر نیز در خاتمه نشست خبری فوق گفت: در راستای فرهنگ سازی بیشتر در زمینه اصلاح الگوی تغذیه و افزایش سرانه مصرف شیر، همایش گرامیداشت روز جهانی شیر در دو تاریخ ۵ خردادماه از ساعت ۹ الی ۱۱ صبح در سالن اصلی همایش های بین المللی اتاق بازرگانی اصفهان و ۱۱ خردادماه از ساعت ۱۹ الی ۲۱ در گذرفرهنگی چهارباغ و با مشارکت دستگاه های دولتی مسئول در این حوزه و همچنین متولیان بخش خصوصی برگزار میشود.
لینک کوتاه:https://parsianemrooz.ir/?p=2121&preview=true